Tips en weetjes over eitjes

( 33 Stemmen )
Tips en weetjes over eitjes 4.2 out of 5 based on 33 votes.

eierenLaat de eieren alvorens te koken even op kamertemperatuur komen. Dan barsten ze ook minder snel tijdens het koken.

Check of je eieren nog vers zijn. Vaak staat de houdbaarheidsdatum op de eierdoos, maar je kan het ook testen met een glas water. Vul het glas met water en leg het ei erin. Een vers ei zinkt. Een oud ou blijft drijven.

Laat de eieren, na het koken, schrikken met koud water

Eieren koken doe je volledig onder water

Er bestaan verschillende soorten eieren:

Biologische
Vrije uitloop
Scharrel

Naast de afkomst van de eieren zijn ze ook in verschillende grootte te krijgen. De maten worden bepaald op basis van het gewicht van de eieren inclusief de eierschaal. Dit zijn de Europese maten:

S Small of klein <53 gram
M Medium of gemiddeld 53-63 gram
L Large of groot 63-73 gram
XL Extra large of extra groot > 73 gram

Hoe makkelijker het ei te pellen is, hoe ouder het ei is. Verse eieren kunnen vaak moeilijk gepeld worden.

Eieren laten schrikken doe je met stromend koud water. Het kookproces stopt en de eieren zijn tevens een stuk makkelijker te pellen

Door een ei regelmatig om te draaien blijven ze langer goed

Door een ei te schudden kan bepaalt worden of het ei nog goed is. Als hij bedorven is kluts de dooier door het ei heen. Als hij nog goed is blijft hij op zijn plaats d.m.v. de ei strengels en het dikkere eiwit.

Wil je weten of je te maken hebt met een rauw of gekookt ei? Geef het een ronddraaiende zwieper op een vlakke ondergrond. Een gekookt ei draait wel, niet gekookt draait niet.

Eieren uit de koelkast kunnen het beste met koud water worden opgezet om barsten te voorkomen.

Draai de eieren na 1 minuut koken om: op deze manier blijft de eierdooier beter in het midden zitten.

Bewaar een ei altijd met de puntige kant naar beneden. Dan blijft het langer vers. In de spitse kant van het ei zit een luchtbel met daar bovenop de eierdooier. Door de spitse kant naar beneden te zetten blijft de dooier mooi in het midden zitten. Omgedraaid zal de dooier tegen de schal aan komen te zitten. Hierdoor gaat het ei ruiken en is het minder lang houdbaar.

Eiwit heeft een stoltraject van 63-69 graden en eigeel heeft een stoltraject van 65-68 graden. Boeie zal je denken, maar hierdoor is het mogelijk om een zogenaamd Sous-vide een 'omgekeerd' ei te maken. Dus een stijve dooier en zacht eiwit. Je ei op exact 65 graden koken en je hebt een Sous-vide.

Gekookte eieren van zacht naar hard:

eitjes van zacht naar hardgekookt