Voedingswaarde ei

( 23 Stemmen )
Voedingswaarde ei 3.9 out of 5 based on 23 votes.

rauw eiEr wordt wel eens gesuggereerd dat bruine eieren voedzamer en lekkerder zijn dan de witte eieren. Helaas is dit een fabeltje. De witte en bruine eieren hebben dezelfde voedingswaarde. Bruine eieren komen van een ander kippenras dan de witte eieren. De dooier (het eigeel) kan wel val kleur verschillen. Dit heeft te maken met de voer wat de kippen krijgen.

Een gemiddeld ei bestaat voor 60% uit eiwit, 30% uit dooier en voor 10% uit eischaal.

De voedingswaarde van een gemiddeld ei (55 gram) zijn als volgt:

Energie 80 kcal Vitamine A 0,11 mg Natrium 75 mg
Water 38,6 g Vitamine B1 0,05 mg Kalium 76 mg
Eiwit 6,7 g Vitamine B2 0,16 mg Calcium 31,2 mg
Koolydraten 0,4 g Vitamine B6 0,06 mg Fosfor 114,4 mg
Suikers 0,0 g Vitamine B11 21 µg Ijzer 1,0 mg
Vet 5,8 g Vitamine B12 0,57 µg Magnesium 5,2 mg
- Verz. Vet 1,8 g Vitamine C 0,0 mg Koper 0,0 mg
- E.o.v. 2,6 g Vitamine D 1,0 µg Zink 0,68 mg
- M.o.v. 0,8 g        
Cholestrol 116,4 g        
Vezels 0,0 g        

Een ei bevat de volgende mineralen: fosfor, kalium, natrium, calcium, magnesium, zink en ijzer.

Een ei bevat ook vitamines: A, B1, B2, B6, , B11, B12, E, D en Biotine.

Door een ei te koken worden de eiwitten twee keer beter door je lichaam opgenomen. Rauwe eieren eten voor de eiwitten heeft dus weinig zin. Even koken dus!