Voedingswaarde ei
Er wordt wel eens gesuggereerd dat bruine eieren voedzamer en lekkerder zijn dan de witte eieren. Helaas is dit een fabeltje. De witte en bruine eieren hebben dezelfde voedingswaarde. Bruine eieren komen van een ander kippenras dan de witte eieren. De dooier (het eigeel) kan wel val kleur verschillen. Dit heeft te maken met de voer wat de kippen krijgen.
Een gemiddeld ei bestaat voor 60% uit eiwit, 30% uit dooier en voor 10% uit eischaal.
De voedingswaarde van een gemiddeld ei (55 gram) zijn als volgt:
Energie | 80 kcal | Vitamine A | 0,11 mg | Natrium | 75 mg |
Water | 38,6 g | Vitamine B1 | 0,05 mg | Kalium | 76 mg |
Eiwit | 6,7 g | Vitamine B2 | 0,16 mg | Calcium | 31,2 mg |
Koolydraten | 0,4 g | Vitamine B6 | 0,06 mg | Fosfor | 114,4 mg |
Suikers | 0,0 g | Vitamine B11 | 21 µg | Ijzer | 1,0 mg |
Vet | 5,8 g | Vitamine B12 | 0,57 µg | Magnesium | 5,2 mg |
- Verz. Vet | 1,8 g | Vitamine C | 0,0 mg | Koper | 0,0 mg |
- E.o.v. | 2,6 g | Vitamine D | 1,0 µg | Zink | 0,68 mg |
- M.o.v. | 0,8 g | ||||
Cholestrol | 116,4 g | ||||
Vezels | 0,0 g |
Een ei bevat de volgende mineralen: fosfor, kalium, natrium, calcium, magnesium, zink en ijzer.
Een ei bevat ook vitamines: A, B1, B2, B6, , B11, B12, E, D en Biotine.
Door een ei te koken worden de eiwitten twee keer beter door je lichaam opgenomen. Rauwe eieren eten voor de eiwitten heeft dus weinig zin. Even koken dus!