Zacht gekookt ei

( 117 Stemmen )
Zacht gekookt ei 3.4 out of 5 based on 117 votes.

zachtgekookteitjeHet recept voor het "watje" of ook wel de "loopneus dooier". Let wel op dat een zachtgekookt ei niet altijd gezond is (salmonellabacteri├źn), maar wel de lekkerste is!

Pak je eitje of eieren uit de koelkast. Het beste is om de eieren even op kamertemperatuur te laten komen. Dit voorkomt dat het ei barst in het kokende water.

Een andere tip is zout of azijn in het water te doen. Wanneer het ei barst stolt het eiwit sneller. Je kan ook een gaatje prikken in de bolle kant van het ei. Dit voorkomt eveneens basten.

Breng het water aan de kook. Zet het gas iets zachter zodat het water niet meer zo hard borrelt. Leg je ei met behulp van bijvoorbeeld een lepel in de pan met heet water. Zorg er wel voor dat het ei geheel onder water ligt.

Een perfect zachtgekookt eitje heeft een niet-gestolde dooier, maar wel gestold eiwit. Hou dus goed je kookwekker in de gaten. Stel je kookwekker in op de onderstaande tijd:

Soort gekookt ei Klein Middel Groot
Zacht gekookt 3 3.5 4
Eigeel zacht/ eiwit hard 4 4.5 5

Wanneer je het ei alvorens in de pan met koud water hebt gedaan moet je een kleine minuut van de bovenstaande tijden aftrekken.

Na het koken moet je het ei direct laten schrikken onder de koude kraan. Dit voorkomt dat het kookproces doorgaat. Wanneet je dit niet doet zal het ei nog even doorgaren en uiteindelijk hard worden.

Hak het kopje eraf. Doe er wat zout, peper of kerriepoeder op en eetsmakelijk!